Als merk wil je altijd dezelfde uitstraling hebben. Die vaste uitstraling zorgt ervoor dat het merk altijd hetzelfde gevoel oproept bij mensen en ze weten wat ze aan je hebben. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Geef je merk een persoonlijkheid met een archetype van Carl Gustav Jung.
All the most powerful ideas in history go back to archetypes – Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung was een Zwitserse psychiater en leerling van Sigmund Freud. Hij kwam met het begrip archetype binnen de psychologie. Volgens Jung zijn archetypen structuren in ons ‘collectieve onbewuste’. Ze kunnen een automatisch gedachten- en gevoelspatroon oproepen. Hoofdpersonen in verhalen (in mythes, boeken, films) zijn vaak gebaseerd op bepaalde archetypen en worden daarom direct sympathiek of juist onaardig gevonden. We kennen allemaal de archetypes van vroeger en nu: Robin Hood de vrijheidsheld, Merlijn de tovenaar, moeder Theresa de zorgende en superman de held.
Archetypen spreken voor zich
Sterke merken slagen erin zelf een archetype te worden en hoeven dan nauwelijks nog iets uit te leggen; archetypen spreken voor zich. Om een sterk merk te bouwen moet je een beroep doen op de diepe drijfveren en verlangens die iedereen heeft. Een krachtige manier om die snaar te raken, is werken met archetypes.
Stuur ons een bericht
12 verschillende merk archetypes
1. Heerser (Ruler)
De Heerser is veeleisend, gestructureerd, voortvarend en soms wat ongeduldig. Zoekt naar objectiviteit en toont zich, na zorgvuldige afweging, een doortastende leider. Is ook visionair en veranderingsgericht met veel aandacht en oog voor detail.
Een merkbelofte van een Ruler is krachtig, efficiënt en effectief.
Voorbeelden: Albert Heijn, Rolex
2. Minnaar (Lover)
Een minnaar heeft een positieve instelling en is gemakkelijk en sociaal in de omgang. Conflict vermijden is typisch de minnaar. Ook brengt hij harmonie in relaties en is daarbij sterk gericht op de behoeften van anderen. Cijfert zichzelf daardoor wel eens weg.
Een Lover toont verdienstelijkheid en bereidwilligheid.
Voorbeelden: Christine le Duc, Pink Lady
3. Magiër (Magician)
Een magiër is grondig en goed als het om voorbereiding en uitvoering gaat. Dit uit zich in observerend, scherpzinnig en geconcentreerd omgaan met onderwerpen. Maakt het moeilijke weer makkelijk door dingen eenvoudig te brengen.
Een Magician speelt het onmogelijke voor de gebruiker eenvoudig klaar.
Voorbeelden: Ted, Disney
4. Clown (Jester)
Een Jester is spontaan en intuïtief op zoek naar de juiste snaar voor zijn publiek. Hij is relaxed en levendig betrokken bij andere mensen en is er helemaal voor in om te experimenteren. Speelt een vrolijke noot als onderdeel van een gezelschap. Ziet altijd meer dan voldoende mogelijkheden om plezier te maken en gebruikt zijn rijke fantasie om samen verder te komen. Een clown brengt levendigheid en vrolijkheid voor een bont gezelschap.
Voorbeelden: M&M, Fanta
5. Gewone man (Regular, Everyman)
De gewone man is dienstbaar aan anderen. Trouw en niet op de voorgrond aanwezig. Is coöperatief, geduldig en behulpzaam. Soms wat koppig, maar al met al een goed luisterend oor met volledige aandacht. De Everyman is een solide en standvastig merkkarakter.
Voorbeelden: IKEA, Ebay
6. Rebel (Revolutionary, Outlaw)
De rebel is eigenzinnig, gedreven, vol zelfovertuiging, assertief en confronterend. Door die onafhankelijkheid wel wat afstandelijk. Is vaak nadrukkelijk aanwezig met duidelijke standpunten. Begrijpt de wereld volgens universele overtuigingen en principes. Handelt om te veranderen. Het gedrag van de Outlaw is gedurfd en ongebonden.
Voorbeelden: Diesel en Harley Davidson
7. Onschuldige (Innocent)
De onschuldige streeft in het ultieme naar goedheid, rechtvaardigheid en zoekt, op het naïeve af, naar het paradijs op aarde. Is ingetogen, diplomatiek, op zichzelf en ideologisch denkend en dromend. Op zijn hoede om de grote boze en imperfecte buitenwereld maar ten dele toe te laten. De Innocent heeft een kwalitatief hoogwaardige en eerlijke merkinhoud.
Voorbeelden: Dove, Chocomel
8. Ontdekker (Explorer)
De Ontdekker is uitgesproken. Zoekt naar eigen ontwikkeling door ontdekkingsreizen in de wereld. Is stoutmoedig, snel en ruimhartig, communicatief, participatief, expressief en sturend. Maar soms ook autoritair. Brengt iets in beweging, op gang en in vaart. Ziet mogelijkheden en het grotere plaatje daar waar anderen slechts gevaren zien. De Explorer heeft een geldingsdrang om het merk nog meer te laten zijn dan wat het nu al voorstelt.
Voorbeelden: North Face, Jeep
9. Wijze (Sage)
De Wijze is een evenwichtige, behoedzame denker en filosoof. Hij zet de toon gebaseerd op feiten, is nuchter en kan veel input verwerken. Is ook in staat om in mentorschap kennis over te dragen voor het algemeen (praktisch) belang. Oordeelt over mensen waarmee geen verwantschap lijkt te zijn. Kan sceptisch overkomen. Veeleisend voor zichzelf, is creatief en past zijn creatieve vermogen toe voor praktische doeleinden. De Sage weet dingen nuttig en aangenaam te maken door het geven van kennis en het tonen van inzicht voor merkgebruikers.
Voorbeelden: Google, Phillips
10. Schepper (Creator)
De Schepper is warm, hartelijk, enthousiast, intuïtief reagerend en steeds op zoek naar vernieuwing. Is opvallend zichtbaar in uiterlijk en gebaren. Is goed gezelschap en een levendige gastheer. Kan iedereen veel output laten genereren. Is in staat om in een veelheid van ideeën een logische ordening aan te brengen. Open minded, sociaal, democratisch en ondernemend.
De Creator is aantoonbaar vernieuwend met een zinvolle bijdrage voor merk, mens en maatschappij.
Voorbeelden: Canon, Lego
11. Verzorger (Caregiver)
De Verzorger is onzelfzuchtig, innemend en denkt aan de medemens. Is gedreven om goed te luisteren en te adviseren om het welzijn voor anderen te vergroten. Heeft een verantwoordelijke instelling en biedt efficiënte druk om een verandering in gang te brengen. Is onvoorwaardelijk aanwezig voor anderen. De Caregiver is meelevend, gul, efficiënt, zelfopofferend, geduldig, zeer bekwaam en een uitstekende multitasker.
Voorbeelden: Volvo, Pampers
12. Held (Hero)
Daadkrachtig, leidend en opofferingsgezind. De Held is gericht op het bereiken van een resultaat, het volbrengen van een taak of het realiseren van het hogere doel. Heeft een zelfstandige instelling. Gaat moeilijkheden niet uit de weg maar benoemt ze en schakelt over tot handelen. Toont daarin ook aandacht en begrip voor het rationele. Is nadrukkelijk aanwezig. De Hero is vooral bezig met het leveren van prestaties.
Voorbeelden: Nike, Duracell
Wist je dat er meerdere manieren zijn om je merk te laten spreken? Check het in deze blog.
Inspelen op behoeftes van doelgroepen
Het archetype zegt natuurlijk ook iets over de relatie tussen merk en klant. Klanten doen zaken vanuit bepaalde drijfveren en behoeftes. Je kunt de drijfveren van archetypes onderverdelen in vier hoofdcategorieën:
- Structuur en orde (Verzorger, Heerser en Schepper)
- Verbinding en samenwerking (Gewone man, Clown, Minnaar)
- Ontwikkeling en verandering (Onschuldige, Wijze, Ontdekker)
- Prestaties en durf (Held, Rebel en Magiër)
Kies je bijvoorbeeld voor het archetype Held, speel dan in op de prestatiebehoefte. Archetypen kunnen je ontzettend helpen om beter in te spelen op specifieke doelgroepen. Doelgroepen die voor veel bedrijven en merken lastig kunnen zijn, zoals de “ongrijpbare” generatie Y en Z.
Positioneren met de archetypen
Positioneren met de archetypen betekent dat je als merk overeenkomt met het archetype dat bij de consument, op een specifiek moment, zijn koopgedrag bepaalt. Een goed uitgewerkt archetype voor je merk geeft richting aan al je marketing- en communicatie-uitingen. Naar buiten toe zorgt een goed uitgevoerd en authentiek archetype voor de juiste identificatie van je doelgroep. Hoe hard de markt ook verandert of hoe snel je productaanbod ook wijzigt. Door het juist inzetten van een archetype behoud je de herkenbaarheid door de jaren en veranderingen heen. Juist in tijden van verandering is een archetype dus een waardevolle toevoeging aan je merkwaarden.
Welk archetype past bij jouw merk?
Ontdek het archetype en de bijbehorende drijfveren en bouw een sterk merk. Een sterk en consistent merk zorgt voor een betere merkherkenning en -waardering. Je trekt de juiste klanten aan en zorgt dat bestaande klanten loyaler blijven. Medewerkers worden trots op hun bedrijf en werken eensgezind en gemotiveerder en niet onbelangrijk: ze krijgen een gevoel van focus en richting.
Wil jij erachter komen welk archetype bij jouw merk past? Plan een afspraak voor meer informatie over over onze manier van werken of start met werken aan je merkpositionering.
Ben je geïnspireerd geraakt door dit artikel? Maak werk van je merkstrategie.