De impact van merkstrategie op verkoopcijfers

avatar author Door Peter van der Steege | 22 maart 2024 | Leestijd: 9 min

Merkstrategie: we krijgen er geen genoeg van. We blijven hameren op het belang van een goede merkstrategie. Daar kunnen we heel veel redenen voor noemen, maar de belangrijkste blijft eigenlijk gewoon heel eenvoudig: een goede merkstrategie levert jou geld op. Daarom willen wij het in deze blog hebben over de impact van merkstrategie op verkoopcijfers. Want die is er. Bedrijven die hun merkidentiteit en -strategie zorgvuldig vormgeven, plukken de vruchten in de vorm van hogere verkoopcijfers.

Het fundament van merkstrategie

Een sterke merkstrategie begint met een duidelijk begrip van de kernwaarden, missie en visie van het bedrijf. Dit is de belofte aan jouw klanten over wat ze van jouw producten of diensten kunnen verwachten. Deze strategie moet resoneren met de doelgroep en consistent gecommuniceerd worden door alle kanalen. Wil je daar meer over weten, lees dan deze Q&A over merkidentiteit en merkstrategie. Daarin komt dit alles uitgebreid aan bod, maar in deze blog gaan wij ons meer focussen op het einddoel van een goede merkstrategie, namelijk het boosten van de verkoopcijfers, de omzet en de winst.

Waarom héb je eigenlijk een merkstrategie?

Zoals we in de inleiding al stelden: er zijn talloze redenen om te investeren in een goede merkstrategie. Onderaan de streep blijft er voor iedereen hetzelfde over: je kiest (en lééft!) een merkstrategie die impact heeft op jouw verkoopcijfers. Is het dan puur een financieel gedreven keuze? Absoluut niet. Want, die impact op jouw verkoopcijfers is er niet zomaar. Along the way zorgt jouw merkstrategie ervoor dat jij de juiste beslissingen neemt die leiden tot het einddoel. Je kunt jouw merkstrategie zien als een checkpoint. Het einddoel van de reis is een verbetering van jouw bedrijfsresultaten; jouw merkstrategie geeft je de handvatten, is jouw routeplanner tijdens de reis en zorgt ervoor dat je eenmaal op bestemming niet meer afdwaalt.

Wil je profiteren van de voordelen, dan zal er interne overtuiging moeten zijn

Jouw merkstrategie is geen toverformule. Deze moet naar buiten toe kloppen. Als het zo eenvoudig was om jouw verkoopcijfers te stimuleren puur door met een merkstrategie aan de slag te gaan, dan zouden we er allemaal warmpjes bijzitten. Hoe een goede strategie bijdraagt aan jouw verkoopcijfers, omzet en winst gaan we dadelijk dieper op in. Eerst is het belangrijk om te weten dat je intern volledig overtuigd moet zijn van de te hanteren strategie. Het is een soort belofte die jij als ondernemer, merk of bedrijf doet. Ben je overtuigd van jouw strategie, dan houd je hieraan vast, juist ook in moeilijke tijden. Wanneer iedereen in het bedrijf de merkdoelen begrijpt en ondersteunt, wordt de uitvoering ervan versterkt. Dit zorgt voor een consistent merkverhaal en draagt bij aan het succes op de markt.

Afbeelding: Jouw merkstrategie zorgt ervoor dat jij de juiste beslissingen neemt die leiden tot het einddoel van jouw bedrijf

De eerste stap naar meer verkoopsucces: verbinding met jouw doelgroep

Het begrijpen van de ziel van de klant: dát is een cruciaal onderdeel dat ingebakken dient te zijn in jouw merkstrategie. Uiteindelijk is jouw merkstrategie er natuurlijk voor jouw klant. Je kunt nog zoveel mooie dingen optuigen; als jouw ideeën niet aanslaan bij jouw doelgroep, kun je fluiten naar die mooie verkoopcijfers. Door inzicht te krijgen in de behoeften, wensen en pijnpunten van jouw doelgroep, kan een merkstrategie worden ontwikkeld die echt resoneert. Dit diepe begrip maakt het mogelijk om verbindingen te maken en loyaliteit op te bouwen. Wij vergelijken jouw merkstrategie vaak met een reis. Dat is treffend, omdat je niet alleen reist. Gedurende de reis wil je aan alle kanten mensen oppikken en meenemen.

Dan nu de praktijk: heeft merkstrategie echt invloed op de verkoopcijfers?

Een goed doordachte merkstrategie kan een aanzienlijke impact hebben op de verkoopcijfers. Wanneer klanten zich verbonden voelen met een merk en de waarden ervan delen, zijn ze eerder geneigd tot aankoop over te gaan. Bovendien kan een sterke merkstrategie helpen om een prijspremium te rechtvaardigen. Dit is niet zo omdat wij het zeggen of omdat het een mooi verhaal is: het blijkt keer op keer uit de praktijk.

Het succes van bekende merken zoals Tesla, Apple en Nike is deels te danken aan hun uitmuntende merkstrategieën. Deze bedrijven hebben niet alleen producten van hoge kwaliteit, maar ook een duidelijke missie en waarden die resoneren met hun doelgroepen. Hun vermogen om een emotionele connectie te creëren, draagt bij aan hun indrukwekkende verkoopcijfers. Mensen willen geen elektrische auto: ze willen een Tesla. Ze willen geen computer: ze willen een Mac. Ze willen geen sportschoenen: ze willen Nikes. Natuurlijk moeten de producten aan de verwachtingen van klanten blijven voldoen, maar dit is ook deels toe te schrijven aan het feit dat klanten overtuigd zijn geraakt dat deze merken voor hen zijn, en daar is de merkstrategie grotendeels verantwoordelijk voor. En voor mensen die nu roepen: maar dat is toch de marketing!? Klopt, maar jouw marketing vloeit altijd voort uit jouw merkstrategie.

Het belang van klantrelaties

Het bouwen van sterke, duurzame relaties met klanten is de hoeksteen van elke succesvolle merkstrategie. Deze relaties zijn gebaseerd op vertrouwen, consistentie en het vermogen van een merk om op authentieke wijze te communiceren en te leveren wat beloofd wordt. Door klanten te behandelen als individuen en hen te betrekken bij het merkverhaal, creëer je niet alleen loyaliteit, maar stimuleer je ook mond-tot-mondreclame, wat een krachtige invloed kan hebben op de verkoopcijfers. Wij benadrukken juist graag dit punt en deze “kleine” onderdelen van jouw merkstrategie. Wij zijn immers niet allemaal Tesla, Apple of Nike. Voor veel van ons geldt dat we juist die zaken als mond tot mondreclame uitstekend kunnen gebruiken als aanjager van succes.

Binnen elke merkstrategie zou er ook een solide focus moeten zijn op retentie: het behouden van klanten. Want die boost in verkoopcijfers krijg je niet alleen door jouw doelgroep en klantenbestand uit te blijven breiden, maar ook door ervoor te zorgen dat jouw tevreden klanten ook jouw tevreden klanten blijven. Zodat die Tesla rijder daarna wéér een Tesla koopt en niet overstapt naar Mercedes-Benz of Nio.

Niemand kan zich luiheid veroorloven

Wil je succesvol blijven, dan zul je on top of your game moeten blijven. Jouw merkstrategie is dan ook nooit af. Niemand kan zich luiheid veroorloven, voorál de topspelers niet. Om dit te illustreren, is het tof om toch nog een keer Tesla erbij te pakken. Hun verhaal de afgelopen jaren illustreert hoe het continu blijven werken aan jouw merkstrategie zorgt voor betere verkoopcijfers, maar ook bijvoorbeeld voor een versterkte merkperceptie.

Tesla kwam iets meer dan een decennium geleden als een raket opzetten. In korte tijd werd het merk leidend op het gebied van EV’s. Dan zou je kunnen zeggen: de strategie klopt. Dat was ook zo op dat moment, maar wat veel mensen zich waarschijnlijk niet realiseren, is hoe zeer Tesla heeft moeten blijven werken aan de merkstrategie om succesvol te blijven. Lange tijd had Tesla zo’n beetje het monopolie op het gebied van luxe elektrische auto’s, maar de concurrentie zat natuurlijk niet stil. Fast forward na een paar jaar geleden. Traditionele autobouwers in het luxe segment zoals BMW, Mercedes-Benz en Audi gaven – no pun intended – gas met hun elektrische auto’s. Er ontstond een nieuwe situatie die Tesla tot nieuwe strategische keuzes dwong. Bijna iedereen was het erover eens dat Tesla nog steeds de beste elektrische auto’s bouwde, maar niet per se de beste auto’s. Een Tesla had niet de rijdynamiek van een BMW, het comfort van een Mercedes-Benz of het afwerkingsniveau van een Audi. Had Tesla hier strategisch niets mee gedaan, dan waren hun verkoopcijfers ongetwijfeld flink afgenomen, maar het merk investeerde in nieuwe fabrieken, betere kwaliteitscontrole, nieuwe stoelen, doorontwikkeling van de gebruikersinterface en betere materialen en afwerking. Dat zijn niet pure reacties geweest; ze zijn het resultaat van een continue focus op de strategie en de vraag: wát willen wij? Wié willen wij zijn? Door dit scherp te analyseren, te kijken naar de markt en te luisteren van de feedback van klanten werden er beslissingen genomen die de producten verbeterden, het merk versterkten en inspeelden op de wensen en eisen van de doelgroep.

Afbeelding: Tesla focust zich continue op zijn strategie

Zo zie je maar weer: merkstrategie, merkpositionering en merkidentiteit vullen elkaar aan

We hebben onder andere in onze Q&A gewezen op hoe merkstrategie en merkidentiteit van elkaar verschillen, maar tegelijkertijd zie je hoe deze – plus merkpositionering – elkaar aanvullen en beïnvloeden. Apple, bijvoorbeeld, positioneert zich nadrukkelijk als high end. Daar moet de merkstrategie wel in voorzien, want zonder producten met de juiste kwaliteit, uitstraling en look & feel, is de merkpositionering een loze belofte. Andersom geldt ook: je kunt nog zulke fantastische dingen bouwen; als je jouw producten niet op de juiste manier in de markt weet te zetten, ga je nooit het volledige potentieel benutten.

Hoe zorg je nu voor maximale impact met jouw merkstrategie?

Wil jij een merkstrategie ontwikkelen die écht impact heeft op jouw verkoopcijfers en hoe klanten jouw merk zien? Denk dan aan de onderstaande punten:

  • Diep klantbegrip ontwikkelen: Voer regelmatig marktonderzoek uit om de behoeften, wensen en uitdagingen van jouw doelgroep te begrijpen.

  • Een duidelijke missie en visie formuleren: Zorg ervoor dat jouw merk een heldere en inspirerende missie heeft die aansluit bij de waarden van jouw doelgroep.

  • Consistentie waarborgen: Zorg voor consistentie in alle communicatie en merkuitingen om vertrouwen en herkenbaarheid op te bouwen.

  • Verhalen vertellen: Gebruik storytelling om een emotionele connectie met jouw doelgroep te creëren en de merkbeleving te verrijken.

  • Meten en aanpassen: Monitor de prestaties van jouw merkstrategie en sta open voor aanpassingen op basis van feedback en veranderende marktomstandigheden.

Misschien nog een beter idee: neem eens contact met ons op. Wij sparren graag met jou over hoe wij van meerwaarde kunnen zijn voor jouw merkstrategie. Of het nu gaat om het bedenken van een nieuwe strategie of het finetunen van jouw huidige: wij staan voor jou klaar.

 

Over de auteur

Peter van der Steege

Peter van der Steege

Peter is de creatieve kracht en strategische geest achter Fitbrand en Winnen met je Merk. Met meer dan drie decennia ervaring in merkstrategie, design en marketing heeft hij de unieke vaardigheid ontwikkeld om merken visueel en strategisch naar een hoger niveau te tillen. Als spreker deel ik graag mijn actuele inzichten in branding en marktstrategie. Het is mijn missie is om jouw merk niet alleen op te laten vallen, maar het echt te laten resoneren met je publiek.

Mis nooit meer een blog van ons.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Deze staat vol met tips, handigheidjes en insights voor het sterker maken van je eigen merk. Wij doen niet aan spam.

Misschien vind je deze blogs ook leuk

Strategie

Waardepropositie als sleutel tot succes

Als ondernemer weet je dat het cruciaal is om je te onderscheiden van de concurrentie. Eén van de [..]
Lees meer
Marketing
Strategie

Hoe een B.H.A.G. jouw merkstrategie kan transformeren

Elke ondernemer wil zijn of haar merk laten groeien, maar hoe bereik je echt duurzame, opvallende groei? [..]
Lees meer
Branding
Strategie

Merkstrategie voor kleine bedrijven en zzp'ers

Als klein bedrijf of zelfstandige professional (zzp'er) sta je voor unieke uitdagingen in een competitieve [..]
Lees meer
Sluiten